Zebra z polewą i orzechami

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne.

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
    2 szklanki cukru
    5 jajek
    1 szklanka oranżady
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat cytrynowy
    2 łyżki kakao
    POLEWA:
    1 szklanka cukru
    200 g masła
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek wody
    300 g orzechów ziemnych

Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zebra Desery

Zebra z polewą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zebra 1. CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, oranżadę i aromat cytrynowy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blachę o wymiarach 27 x 35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto (tak aby uzyskać efekt zebry). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 60 minut.
  • Zebra z polewą i orzechami 2. POLEWA: Składniki na polewę przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu zagotowania, cały czas mieszając. Ciasto polewamy polewą z orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować