Zebra z granatem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczną zebrę urozmaiciłam dodając do jasnej części ciasta owoce granatu, a do ciemnej płatki czekoladowe. A wierzch udekorowałam polewą czekoladową i owocami granatu . Takie ciasto z powodzeniem można upiec na imieniny lup na Dzień Babci.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    5 jajek
    1,5 szkl. cukru
    2,5 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. oleju słonecznikowego
    1 szkl. oranżady
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szt. owoców granatu
    1 małe op.płatków czekoladowych
    dodatkowo:
    gotowa polewa czekoladowa
    1/2 szt. owoców granatu
    tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Zebra z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Do jednej części ciasta dajemy kakao i płatki czekoladowe 1. Przygotowanie ciasta:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając mikserem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Gdy masa jajeczna ubita dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy na przemian olej i oranżadę.
    Ciasto dzielimy na 2 równe części.
    Do jednej połowy ciasta dodajemy 3 łyżki kakao i płatki czekoladowe. Dokładnie mieszamy całość.
    Do drugiej części ciasta dodajemy 3 łyżki mąki pszennej,dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy owoce granatu i delikatnie mieszamy z ciastem.
  • Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułą tartą tortownicy na przemiennie wykładamy ciemne i jasne ciasto 2. Łączenie ciasta: Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Na środek tortownicy wlewamy po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania się ciasta.
    Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godz., do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
    Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy, studzimy.
  • 3. Wystudzone ciasto polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Dekorujemy wierzch owocami granatu.
    Pozostawiamy ciasto do zastygnięcia polewy.

Porady

Zamiast płatków czekoladowych do ciemnego ciasta możemy dodać 3 łyżki startej czekolady deserowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować