Ciasto zebra różowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czasami jeden składnik może zmienić klasyczne ciasto w nowoczesną słodkość. Troszkę konfitury i mamy różową zebrę, tak znane wszystkim ciasto a jednak inaczej.

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 + 2 łyżki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki oleju
    - 1 szklanka wody gazowanej
    - 3 łyżki kakao
    - 4 łyżeki konfitury wiśniowej, jagodowej lub owoce leśne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zebra różowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (ok. 4 min miksowania).
  • 2. Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Ciasto rozdzielamy na dwie miski. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki oraz konfiturę do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.
  • 4. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian nalewamy łyżkę masy jasnej i ciemnej.
  • 5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni pieczemy 50 min. Po tym czasie upewniamy się czy ciasto jest już gotowe w tym celu wbijamy na środek ciasta wykałaczkę (długą) jeśli jest sucha ciasto jest gotowe.

Porady

* jeśli kolor masy wyjdzie wam za jasny można dodać odrobinę barwnika, jednak przy ciemniejszych konfiturach powinniśmy otrzymać ładny różowy kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować