Zebra na mące gryczanej (bezglutenowa)

4.47 (160 ocen)

Do dzieci: "Zjecie zebrę?".Dzieciaki z przerażeniem w oczach: "Nieeee!"Ja: "To jest ciasto zebra, nie z zebry".Dzieciaki: "a jak tak, to zjemy".

Składniki:

  • 4 jajka
    150g ksylitolu lub cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    300g mąki gryczanej + 3 łyżki
    150g oleju rzepakowego
    300g wody gazowanej (można użyć też oranżady)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Zebra Desery

Zebra na mące gryczanej (bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, olej, wodę i proszek do pieczenia. Ucieramy na gładką masę.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej - kakao.
    Keksówkę (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Na środku wylewamy trochę białego ciasta, następnie w środek lejemy ciemne, później białe i tak dalej aż obydwa ciasta się skończą.
  • 3. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 35 minut.

Porady

Uwaga: ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego wielbicielom słodkości polecam dodać więcej ksylitolu lub cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować