To jest wspaniałe ciasto Wielkanocne,które zawsze sie udaje!Ładnie eksponuje się i jest naprawde przepyszne!!!Zachęcam do skorzystania z rodowego przepisu:-)
1.Zółtka odzielić od białek.Białka schłodzić,dodać szczyptę soli i ubić na sztywna lśniącą piane.Reszte składników włożyć do miski i zmiksować na jednolitą mase,wymieszać delikatnie z ubitymi białkami,by składniki połączyły się.Ciasto podzielić na dwie równe porcje,do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.Ciasta,białe i czekoladowe,wyłożyć osobno do posmarowanych margaryną i posypanych tartą bułką podłużnych blaszek,ja korzystam z wymiarów 55x15,ale mogą być inne,najaważniejsze by były identyczne!!!Wstawić do nagrzanego na 175C piekarnika i piec 20-30min.(by odstawało po bokach).Ostudzić.
2.Zagotować w rondelku 125ml mleka,kolejne 125 ml zimnego mleka wymieszać z mąką krupczatką i cukrem waniliowym - wlać do gotującego sie mleczka energicznie mieszając,by nie powstały grudki,zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem - pudrem na jednolitą masę,po łyżce dodawać wystudzony budyń - zmiksować,by powstaw jednolity krem,można dosłodzić według walorów smakowych:-)
3.Wystudzone ciasta(białe i czarne) pokroić na kromeczki szerokości 2,0-2,5cm.Kromki podzielić na dwie równe części - powstanie dwa ciasta -zeberki(biało-czarne).Kromki smarować kremem i układać kolejno białą,czarną,białą,czarną kromkę,delikatnie dociskając.W ten sposób zrobić dwa ciasta takiej samej długości.Pozostałym kremem smarujemy boki i góre ciast i wstawiamy do lodówki na 20min.
4.Czekoladę rozpuścić z masłem,ciągle mieszajac,gdy ostygnie,ale będzie dość płynna,wylewamy ją na ciasta łyżką i dokładnie rozprowadzić.Górę posypać podsuszonymi na patelni (ok.5-8min.)płatkami migdałowymi i dać do ostudzenia.
SMACZNEGO!!!
Komentarze