• Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jest wspaniałe ciasto Wielkanocne,które zawsze sie udaje!Ładnie eksponuje się i jest naprawde przepyszne!!!Zachęcam do skorzystania z rodowego przepisu:-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 500 gramów
    - cukier: 300 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - olej: 15 łyżek
    - woda: 10 łyżek
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao naturalne: 2 łyżki
    - mleko zimne: 250 mililitrów
    - mąka krupczatka: 3 łyżki
    - cukier wanilliowy: 1 łyżka
    - masło: 200 gramów
    - cukier-puder: 350 gramów
    - czekolada czarna: 150 gramów
    - masło: 3 łyżki
    - płatki migdałowe: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zółtka odzielić od białek.Białka schłodzić,dodać szczyptę soli i ubić na sztywna lśniącą piane.Reszte składników włożyć do miski i zmiksować na jednolitą mase,wymieszać delikatnie z ubitymi białkami,by składniki połączyły się.Ciasto podzielić na dwie równe porcje,do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.Ciasta,białe i czekoladowe,wyłożyć osobno do posmarowanych margaryną i posypanych tartą bułką podłużnych blaszek,ja korzystam z wymiarów 55x15,ale mogą być inne,najaważniejsze by były identyczne!!!Wstawić do nagrzanego na 175C piekarnika i piec 20-30min.(by odstawało po bokach).Ostudzić.
  • ZEBRA 2. Zagotować w rondelku 125ml mleka,kolejne 125 ml zimnego mleka wymieszać z mąką krupczatką i cukrem waniliowym - wlać do gotującego sie mleczka energicznie mieszając,by nie powstały grudki,zagotować i wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem - pudrem na jednolitą masę,po łyżce dodawać wystudzony budyń - zmiksować,by powstaw jednolity krem,można dosłodzić według walorów smakowych:-)
  • ZEBRA 3. Wystudzone ciasta(białe i czarne) pokroić na kromeczki szerokości 2,0-2,5cm.Kromki podzielić na dwie równe części - powstanie dwa ciasta -zeberki(biało-czarne).Kromki smarować kremem i układać kolejno białą,czarną,białą,czarną kromkę,delikatnie dociskając.W ten sposób zrobić dwa ciasta takiej samej długości.Pozostałym kremem smarujemy boki i góre ciast i wstawiamy do lodówki na 20min.
  • ZEBRA 4. Czekoladę rozpuścić z masłem,ciągle mieszajac,gdy ostygnie,ale będzie dość płynna,wylewamy ją na ciasta łyżką i dokładnie rozprowadzić.Górę posypać podsuszonymi na patelni (ok.5-8min.)płatkami migdałowymi i dać do ostudzenia.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować