1.Jajka ucieramy z cukrem , a następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę , proszek do pieczenia cukier wanilinowy , oranżadę i olej – cały czas miksujemy.
Po wymieszaniu dzielimy na 2 równe części.
Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy.
Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy.
Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek!
Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).
Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Porady
Zamiast oranżady śmiało można użyć mineralnego wody gazowanej.
Komentarze