Zebra

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybkie i eleganckie ciasto

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    1 szklanka oleju
    1 szklanka wody
    3 łyżki kakao

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ucieramy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  • 2. Dodajemy powoli mąkę.
  • 3. Następnie powoli wlewamy olej i cały czas miksując.
  • 4. Stopniowo dodajemy wodę, stale miksując.
  • 5. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę miksujemy
  • 6. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części wsypujemy kakao i dokładnie wymieszać
  • 7. Blachę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką
  • 8. Na blachę, zaczynając od środka, wylewamy naprzemiennie obie masy - po jednej łyżce, jeżeli paski mają być cienkie, lub po dwie łyżki, jeżeli paski mając być nieco grubsze -
  • 9. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni. Piec przez około 50 minut, nie otwierając piekarnika podczas pieczenia.

    Upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy