Żeberka z ziemniakami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć,osuszyć i podzielić na części. Do miski wsypać shoarme czerwoną,płatki chili,sól morską ziołową,czosnek granulowany,dodać olej i wymieszać. Przygotowaną "papkę" porządnie wetrzeć w każdy kawałek mięsa i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
2.Ziemniaki obrać,umyć i pokroić na 4 lub każdy na pół.Cukinię wyszorować,przekroić na połowy,wydrążyć miąższ i pokroić na grubsze kawałki.Cebulę obrac pokroic na 4 części.
3.Na dno szybkowara wlać 3 łyżki oleju,włożyc ziemniaki i cukinię.Całość posypać przyprawą do ziemniaków,solą morską ziołową i tymiankiem-wymieszać i odstawić.
4.Wyjąć żeberka z lodówki,rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i na dużym ogniu je podsmażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do szybkowara na ziemniaki i cukinię.
5.Przykryć pokrywą i ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 15 minut Zdjąć szybkowar z ognia,odparować parę. Jak już puści blokada można otworzyc i podawać np. z ulubioną surówką / sałatą.
Smacznego . . .
Komentarze