Żeberka z ziemniakami i cukinią

4.5 (154 ocen)

Pyszne,lekko pikantne żeberka.Mięso jest tak mięciutkie że kostka z żeberka z łatwościa wychodzi...

Składniki:

  • 800g żeberek wieprzowych
    2 cukinie (750g)
    ziemniaki średnie (900g)
    1 duża cebula
    olej rzepakowy
    Przyprawy :
    1 duża łyżka przyprawy shoarmy czerwonej,reszta wg. uznania: przyprawa do ziemniaków,tymianek suszony,płatki chili,sól morska ziołowa,czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z ziemniakami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć,osuszyć i podzielić na części. Do miski wsypać shoarme czerwoną,płatki chili,sól morską ziołową,czosnek granulowany,dodać olej i wymieszać. Przygotowaną "papkę" porządnie wetrzeć w każdy kawałek mięsa i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
  • 2. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić na 4 lub każdy na pół.Cukinię wyszorować,przekroić na połowy,wydrążyć miąższ i pokroić na grubsze kawałki.Cebulę obrac pokroic na 4 części.
  • 3. Na dno szybkowara wlać 3 łyżki oleju,włożyc ziemniaki i cukinię.Całość posypać przyprawą do ziemniaków,solą morską ziołową i tymiankiem-wymieszać i odstawić.
  • 4. Wyjąć żeberka z lodówki,rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni i na dużym ogniu je podsmażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do szybkowara na ziemniaki i cukinię.
  • etapy przygotowania 5. Przykryć pokrywą i ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 15 minut Zdjąć szybkowar z ognia,odparować parę. Jak już puści blokada można otworzyc i podawać np. z ulubioną surówką / sałatą.
    Smacznego . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Wieprzowina Żeberka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować