Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie żeberek:
Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki. Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka, aby jednakowo się upiekły z dwóch str. Pod koniec pieczenia, podlej żeberka winem.
2.Przygotowanie sosu:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. W garnku rozgrzej olei i podsmaż cebule z czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i duś ok. 30 min. często mieszając. Aby uzyskać gładką konsystencję, całość zblenderuj.
Do sosu barbecue dodaj 100 ml wina, żurawinę i sos chili. Całość wymieszaj i zagotuj.
Ser camembert przekrój na dwie części i wstaw na 5 min do gorącego piekarnika.
Żeberka podajemy gorącym serem i winnym sosem barbecue z żurawiną.
Komentarze