Żeberka z warzywami i różowym ryżem

0 (0 ocen)

Żeberka na kolorowo..........

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 paczka mrożonych warzyw na patelnię po włosku
    250 ml wody
    1 łyżka przyprawy zioła włoskie
    2 łyżki maggi
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki oleju
    4 woreczki ryżu ( po 100 g )
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego
    4 l wody do ugotowania ryżu
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z warzywami i różowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną wodę wlać do garnka i zagotować.
    Gdy się zagotuje posolić, dodać barwnik i ponownie zagotować.
    Włożyć saszetki ryżu i gotować według czasu podanego na opakowaniu.
    Po ugotowaniu ryż odsączyć z wody, wysypać go z woreczków z powrotem do garnka i przykryć aby nie wystygł.
  • 2. Umyte i osuszone żeberka pokroić między kostkami na paski.
    Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
    Gdy będą rumiane podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić do miękkości.
    Po około 30 minutach dodać przyprawy i dalej dusić.
  • 3. Dodać warzywa, wsypać mieszankę dołączoną do warzyw i dusić około 15 minut.
    Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina wody i zagęścić nią sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż Warzywa Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować