To mój pierwszy przepis na przyrządzenie dziczyzny. Improwizacja, ale bardzo smaczna i udana. Mięso wyszło mi miękkie, łatwo odchodziło od kości, i miało wyrazisty posmak wina.
Składniki:
- żeberka z sarny
- 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- przyprawa myśliwska
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Żeberka z sarny w przyprawie myśliwskiej i winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka poporcjować, ugotować do miękkości.
2.Ostudzone mięso natrzeć przyprawą myśliwską, pieprzem i pieprzem ziołowym.
3.Żeberka podsmażyć na patelni, po parę minut z każdej strony.
4.Mięso przełożyć do większego rondelka, podlać winem i dusić na małym ogniu około 30 minut.
Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczeniowym.
Komentarze