1,5kg żeberka wieprzowe
1,5cm laski imbiru
2 łyżki sos sojowy ciemny
1 łyżka sos chili z imbirem
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki musztardy Develey
sól,pieprz (wg.uznania)
rękaw do pieczenia
Żeberka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i kroimy na pojedyncze porcje.Delikatnie osuszamy a następnie wcieramy w nie sól ,pieprz z kazdej strony i wkładamy do lodówki na ok.15 min.
2.Robimy marynatę. Do miski dodajemy miód,sos sojowy,musztardę,sos chili z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach-mieszamy.
3.Wyciągamy żeberka z lodówki i smarujemy porządnie marynatą każdy kawałek mięsa.Chowamy znowu do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C
4.Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa i wlewamy do nich resztę marynaty.Zawiązujemy i wraz z rękawem przekładamy do naczynia żaroodpornego bądż na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny.Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i podpiekamy na brązowy kolor.
5.Podajemy z czym kto lubi.
Ja podałam z burakami i ziemniakami.
Komentarze