Żeberka z piekarnika podane z kapustą zasmażaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty łączymy ze sobą. Oczyszczone żeberka dokładnie obtaczamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na 1,5 godziny (jeżeli mamy możliwość nawet na całą noc). Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa do pieczenia (jeśli została nam marynata polewamy żeberka w worku), dokładnie zawiązujemy z dwóch stron. Pieczemy godzinę, półtorej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kapusta: Kapustę szatkujemy i podsmażamy w garnku na smalcu. Zmniejszamy płomień do minimum, dolewamy trochę wrzącej wody, przykrywamy i dusimy do uzyskania miękkości kapusty. Doprawiamy. Na samym końcu dodajemy posiekany koperek. Zasmażka : na osobnej patelni roztapiamy dużą łyżkę smalcu, gdy smalec się rozpuści dodajemy czubatą łyżkę mąki. Smażymy do uzyskania złotego kolory zasmażki. Gdy zasmażka uzyska pożądany efekt, wlewamy trochę wody od gotowania kapusty, mieszamy, następnie wlewamy wszystko do garnka z kapustą i jeszcze chwilę gotujemy.
Komentarze