Żeberka z patelni z kiszoną kapustą i dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pożywne jesienne danie obiadowe.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,8 kg żeberek wieprzowych
    500 g kiszonej kapusty
    300 g obranej dyni hokkaido
    cebula
    1-2 suszone grzybki
    100 g czerwonej soczewicy
    łyżka smalcu
    150 g wiejskiej kwaśnej śmietany
    sól morska
    pieprz ziołowa
    kminek
    łyżeczka młotkowanego zielonego pieprzu
    łyżeczka młotkowanych ziaren kolendry
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    sos worcestershire

    pietruszka do przybrania

Żeberka z patelni z kiszoną kapustą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Żeberka podsmażamy na smalcu. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Wstępnie solimy, posypujemy kminkiem. Dodajemy pokruszonego suszonego prawdziwka, liście laurowe i ziele angielskie. Skrapiamy sosem worcestershire. Dodajemy kiszoną kapustę i śmietanę. Dusimy pod przykryciem 30 minut.
  • żebra 2. Całość posypujemy soczewicą, dodajemy resztę przypraw. Dusimy około 10 minut.
  • żeberka 3. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy jeszcze 10 minut.

Komentarze

Podobne przepisy