Żeberka z orientalną nutą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Żeberka, żeberka, żeberka...Och! Żeberka! Tematem przewodnim miała być cukinia (której za dużo kupiliśmy)...więc co...trzeba było połączyć oba produkty. Do duetu doszedł makaron (uwielbiany w każdej postaci) chow mein...boskie połączenie...YUMMY!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    1 łyżka masła ghee
    2 szalotki
    500 ml bulionu warzywnego
    1 liść kaffiru
    25 g grzybów mun (paski)
    4 łyżki sosu słodko-kwśnego
    1 średniej wielkości cukinia
    1 pęczek szczypiorku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    250 g makaronu chow mein
    sól, pieprz
    Przyprawy:
    1 łyżka nasion kopru włoskiego
    1 łyżeczka kolendry
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka masali
    1 goździk

Żeberka z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka z orientalną nutą 1. Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka z każdej strony, następnie dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść kaffiru, sproszkowane przyprawy, paski grzybów i sos. Żeberka dusimy do miękkości na małym ogniu.
    Cukinię kroimy na plasterki, następnie w słupki, dodajemy do mięsa kiedy będzie miękkie.
    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość podajemy z makaronem chow mein przygotowanym zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy