Żeberka z miodem i sokiem pomarańczowym

  • wyświetlono: 6138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniała uczta dla smakoszy żeberek. Zrobiłam je według przepisu z opakowania przyprawy do żeberek. Danie wyszło znakomite, lekko słodkie i nasycone pikantną przyprawą.

  • 40min

Składniki

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
3/4 soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
6 łyżek oliwy
1 opakowanie przyprawy do żeberek Prymat z miodem
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka z miodem i sokiem pomarańczowym

  • 1. Wykonanie: żeberka umyć, osączyć, podzielić na małe porcje i ułożyć w misce. Składniki na marynatę wymieszać, zalać żeberka, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso wraz z marynatą i piec 60 minut(najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie) w temp. 180 stopni. Żeberka podawać na zimno jako przystawkę.

Porady

1.Do marynaty można dodać szczyptę cynamonu.
2. Żeberka można upiec również na grillu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urody

Komentarze

Podobne przepisy

Młoda marchewa słodko-ostra z imbirem, miodem i kolendrą

Dodane przez: tonajezyku

Młoda marchewa słodko-ostra z imbirem, miodem...

Marchewka jest obłędnie ostra i...

Camembert z musem pomarańczowym i nutą truskawkową

Dodane przez: Kasja1986

Camembert z musem pomarańczowym i nutą truskawkową

Camembert w chrupiącej otoczce...

śledzie miodowo-pomidorowe

Dodane przez: Henryka

Śledzie z miodem w pomidorach

Pyszne aksamitne i aromatyczne...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gotowana kukurydza z miodem

Przepis dostałam od mamy. Miód...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE