ŻEBERKA Z MARCHEWKĄ W SOSIE WŁASNYM

4.5 (142 ocen)

WSPANIAŁE MIĘSKO,ROZPŁYWAJĄCE SIĘ W USTACH

Składniki:

  • •500g żeberek wieprzowych
    •4 łyżki masła klarowanego lub smalcu wieprzowego
    •1 średniej wielkości cebula
    •3 szklanki bulionu (750ml)
    •3 ziarenka ziela angielskiego
    •2 listki laurowe
    •1/2 łyżeczki słodkiej papryki suszonej
    •1 łyżeczka soli
    •świeżo mielony pieprz czarny
    •4 łyżki słodkiej śmietanki 18%
    2 marchewki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z marchewką w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka z marchewką w sosie własnym 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na wybranej wielkości kawałki - ja dzieliłam tak, by kawałki miały 1 kostkę.

    W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, wrzucić żeberka i smażyć, aż mocno się zarumienią - kiedy zaczną się lekko przypalać, będą smaczniejsze, a sos będzie ciemniejszy!

    Kiedy już będą ładnie zarumienione dodać sól, pieprz do smaku. Pokroić cebulę w kosteczkę,marchew w plasterki i dodać ją do żeberek, zamieszać, poczekać aż ta też się lekko zrumieni i wtedy wlać bulion. Całość zamieszać, dodać paprykę, ziele angielskie i listki laurowe, przykryć pokrywką garnek i zostawić, by całość dusiła się na namniejszym ogniu na jakieś 30-60 minut,zagęscić śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować