Żeberka z marchewką w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na wybranej wielkości kawałki - ja dzieliłam tak, by kawałki miały 1 kostkę.
W garnku z grubym dnem rozpuścić tłuszcz, wrzucić żeberka i smażyć, aż mocno się zarumienią - kiedy zaczną się lekko przypalać, będą smaczniejsze, a sos będzie ciemniejszy!
Kiedy już będą ładnie zarumienione dodać sól, pieprz do smaku. Pokroić cebulę w kosteczkę,marchew w plasterki i dodać ją do żeberek, zamieszać, poczekać aż ta też się lekko zrumieni i wtedy wlać bulion. Całość zamieszać, dodać paprykę, ziele angielskie i listki laurowe, przykryć pokrywką garnek i zostawić, by całość dusiła się na namniejszym ogniu na jakieś 30-60 minut,zagęscić śmietanką.
Komentarze