Żeberka z kiszoną kapustą

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentem i jak każdy żak lubię dobrze, ale tanio zjeść. Żeberka na miodzie to świetne źródło energii, gdy mam dużo nauki.

Składniki:

  • ● 1 kg żeberek
    ● 30 dag kiszonej kapusty
    ● przyprawa do żeberek
    ● 15 dag pieczarek
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz

    Marynata:
    kieliszek wy trawnego czerwonego wina
    ● 3 łyżki miodu
    ● ząbek czosnku
    ● 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy tak, aby każdy kawałek był z kością, nacieramy przyprawą, pieprzem i solą i wkładamy do naczynia.
  • 2. Marynata: mieszamy olej, wino, płynny miód i rozdrobniony czosnek. Polewamy żeberka. Cebulę kroimy w kostkę i posypujemy mięso. Wstawiamy na noc do lodówki.
  • 3. Żeberka z marynatą i cebulą przekładamy na patelnię. Podsmażamy. Ciepłą marynatę przelewamy do naczynia żaroodpornego, a żeberka smażymy
    jeszcze ok. 5 minut na niewielkiej ilości oleju.
  • 4. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Mniej niż połowę układamy w naczyniu z marynatą. Wkładamy podsmażone żeberka i przykrywamy pozostałymi pieczarkami. Na wierzch kładziemy kiszoną kapustę.
  • Żeberka z kiszoną kapustą 5. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 ˚C. Pieczemy około godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Żeberka podajemy z purée ziemniaczanym.

Porady

● Do pieczarek możemy dodać kilka świeżych lub suszonych i ugotowanych grzybów leśnych. ● Żeberka zyskają na smaku, jeśli do marynaty dodamy gałązkę świeżego rozmarynu. ● Dobrym dodatkiem do żeberek są również kopytka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować