Żeberka z figami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienite mięso z dodatkiem słodkich fig. Uczta dla podniebienia. Przepis znalazłam na jednym z portali internetowych.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 kg żeberek
    - 40 g fig
    Marynata:
    - 2 ząbki czosnku - rozgnieść
    - 2 łyżki miodu
    - 2 łyżki wódki
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - 1 łyżka ketchupu łagodnego
    - 1 łyżka majeranku
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 100 ml wody


Żeberka z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • słodkie żeberka 1. Żeberka pokroić na kawałki. Składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Odstawić na całą noc do lodówki. Żeberka wyjąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do marynaty dodać pokrojone figi i zalać tym żeberka. Naczynie przykryć. Piec w temp. 180 C przez ok. 1,5 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy