Żeberka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części( około 2 kostki). Przyprawę do żeberek wymieszać z majerankiem, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do przypraw dodać 4 łyżki oleju i dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć żeberka i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie cebule obrać, pokroić w piórka i zrumienić na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać żeberka i obsmażyć z obu stron na rumiano.Podsmażone żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Żeberka piec pod przykryciem 60 minut w temperaturze 180 C. Po tym czasie do żeberek dodać osączoną fasolę z puszki i piec jeszcze 30 minut. Udekorować natką pietruszki.
Komentarze