Żeberka z fasolką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i sycące danie dla całej rodziny.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    puszka białej fasolki( 400 g)
    2 szklanki przecieru pomidorowego,
    2 duże cebula
    4 ząbki czosnku,
    1 łyżka majeranku,
    3 łyżki przyprawy do żeberek,
    sól i pieprz do smaku,
    łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    olej do smażenia,
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dokładnie umyć, pokroić na mniejsze części( około 2 kostki). Przyprawę do żeberek wymieszać z majerankiem, ziołami prowansalskimi, słodką mieloną papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do przypraw dodać 4 łyżki oleju i dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć żeberka i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie cebule obrać, pokroić w piórka i zrumienić na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać żeberka i obsmażyć z obu stron na rumiano.Podsmażone żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Żeberka piec pod przykryciem 60 minut w temperaturze 180 C. Po tym czasie do żeberek dodać osączoną fasolę z puszki i piec jeszcze 30 minut. Udekorować natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować