Żeberka wieprzowe z coca colą z wolnowaru

4.5 (202 ocen)

Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    1 puszka coca-coli
    sos Barbecue - użyłam domowego z tego przepisu
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka wieprzowe z coca colą z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1phfcra 1. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć w luźny rulon i ustawić w misie wolnowara.
  • 2. Wlać colę z puszki, wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 8 - 10 godzin. Wyłożyć folią aluminiową żeliwna patelnię albo inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika.
  • image-21mgdg3 3. Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue.
  • 4. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu aż sos zacznie się lekko karmelizować i skwierczeć. Podawać np z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Porady

Jeżeli żeberka zdążyły ostygnąć po wyjęciu z wolnowara, najpierw ogrzejmy je w piekarniku (przykrywając od góry folią, i dopiero jak są ciepłe, wstawić pod grill.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Coca cola Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować