Żeberka wieprzowe w winnym sosie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Żeberka wieprzowe to doskonałe mięso , smakuje w różnych wcieleniach. Ja proponuje w sosie winnym

  • 3 godz.

Składniki:


  • 2 kg żeberek wieprzowych
    3 młode marchewki
    3 średnie cebule
    3 łyżki oleju
    2 łodygi selera naciowego
    3 łyżki mąki
    200 ml przecieru pomidorowego
    butelka winna Chianti
    1 l bulionu warzywnego
    kilka gałązek natki pietruszki, tymianku, rozmarynu,, oregano
    2 liście laurowe
    1 główka czosnku

Żeberka wieprzowe w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka wieprzowe w winnym sosie 1. Żeberka podzieliłem po umyciu i osuszeniu na kawałki z dwoma kostkami.
    Oprószyłem solą i pieprzem, obsmażyłem na rumiano na oleju. Przełożyłem na ogrzany talerz, przykryłem folią. Na tłuszczu, który powstał ze smażenia wrzuciłem cebulę pokrojoną w piórka, grubo startą marchewkę i seler naciowy pokrojony w plasterki.
    Podsmażyłem, mieszając, aż cebula zbrązowiała. Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat pomidorowy, mieszając smażyłem ok. 5 minut. Następnie zalałem winem. Gdy sos zawrzał włożyłem żeberka, gotowałem do czasu, aż sos zredukował się o połowę. Następnie dolałem bulion, dodałem wszystkie zioła , listki laurowe. Wymieszałem. Brytfankę włożyłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Na mięsie położyłem przekrojoną na pół główkę czosnku ( w łupinie ).Zapiekałem ok. 2 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy