Żeberka wieprzowe w sosie wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Rewelacyjne żeberka jeszcze takich nie robiliście.Serdecznie polecam.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1kg. żeberek wieprzowych ( tak aby było 12 kosteczek )
    200g. cienkich plastrów boczku ( tak aby było 12 długich plastrów )
    150g. śliwek wędzonych kalifornijskich ( 24 szt.)
    sól,pieprz ziołowy,majeranek
    Sos:
    200g. wiśni drylowanych (mogą być z kompotu)
    200g. ketchupu pikantnego
    100g. miodu
    100g.masła
    świeże zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka wieprzowe w sosie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w sosie wiśniowym 1. Żeberka pokrój na prostokątne kawałki,następnie każdy kawałek wytrybuj z kości ,ale tak ab mięsa nie docinać do końca.Kawałki mięsa rozklep tłuczkiem na cienki płat.Każdy kawałek posyp solą,pieprzem,majerankiem,połóż po dwie śliwki,Zwiń mięso tak aby wystawała kość,owiń cienkim plastrem boczku,połóż na blachę od piekarnika.Żeberka pieczemy w temperaturze 150`C przez godzinę (w zależności jak cienko się rozklepało mięsko). W między czasie w rondelku
  • Żeberka w sosie wiśniowym 2. rozgrzewamy masło,dodajemy ketchup,miód,wiśnie (jeśli z kompotu to wlewamy 100ml.). Doprawiamy do smaku cynamonem.Gotuj 10 minut na małym ogniu.
    Żeberka wyjmujemy z piekarnika,porcjujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z różnymi dodatkami ( Ja z purre z batatów i kiszonym ogórkiem),dekorujemy świeżymi ziołami.SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Wiśnie Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować