Żeberka wieprzowe w sosie wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokrój na prostokątne kawałki,następnie każdy kawałek wytrybuj z kości ,ale tak ab mięsa nie docinać do końca.Kawałki mięsa rozklep tłuczkiem na cienki płat.Każdy kawałek posyp solą,pieprzem,majerankiem,połóż po dwie śliwki,Zwiń mięso tak aby wystawała kość,owiń cienkim plastrem boczku,połóż na blachę od piekarnika.Żeberka pieczemy w temperaturze 150`C przez godzinę (w zależności jak cienko się rozklepało mięsko). W między czasie w rondelku
2.rozgrzewamy masło,dodajemy ketchup,miód,wiśnie (jeśli z kompotu to wlewamy 100ml.). Doprawiamy do smaku cynamonem.Gotuj 10 minut na małym ogniu.
Żeberka wyjmujemy z piekarnika,porcjujemy na talerze,polewamy sosem,podajemy z różnymi dodatkami ( Ja z purre z batatów i kiszonym ogórkiem),dekorujemy świeżymi ziołami.SMACZNEGO
Komentarze