Żeberka wieprzowe w miodzie

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Pyszne żeberka w sam raz na do przygotowania na grillu, u mnie niestety nie było pogody więc zrobiłam je w piekarniku.

  • 10 godz.

Składniki:


  • 1,5 kg żeberek
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżeczka mielonej gorczycy
    łyżka zimnej wody
    4 łyżki oliwy
    sól,
    świeżo zmielony pieprz

Żeberka wieprzowe w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy miód z octem, mieloną gorczyce mieszamy z woda dodajemy do miodu z octem, ubijamy wszystko razem, następnie dodajemy oliwę .Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Żeberka myjemy, osuszamy i dzielmy, układamy w płaskim naczyniu, smarujemy marynatą. Tak przygotowane żeberka przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub noc.
  • 3. Żeberka wyjmujemy z marynaty i układamy na tackach aluminiowych lub brytfannie z rusztem, na grillu pieczemy ok 25 minut kilkakrotnie w tym czasie obracamy. Natomiast w piekarniku 20 minut. w 200 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy