Żeberka wieprzowe w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyte, osuszone żeberka kroimy na porcje, solimy, pieprzymy i oprószamy majerankiem, dobrze wcieramy przyprawy. W szklance mieszamy miód z musztardą, nacieramy każdą porcję żeberka w mieszance miodu i musztardy. Tak przygotowane żeberka przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
2.Po tym czasie smażymy je na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Podlewamy troszkę wodą i dusimy do miękkości mięsa.
3.W między czasie robimy surówkę z pokrojonych w plasterki rzodkiewek, ogórków i pokrojonej w kawałki sałaty lodowej. Dodajemy koper drobno pokrojony, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, dobrze mieszamy składniki. Dodajemy jogurt i jeszcze raz mieszamy.
4.Gotujemy ziemniaki, ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, posypujemy koprem i podrzucając mieszamy je w koprze.
5.Usmażone żeberka podajemy z ziemniakami młodymi z koprem i surówką.
Komentarze