Żeberka w warzywach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nawet moje ulubione żeberka da się odchudzić ;)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek
    1/2 fenkuła
    1/2 pęczka jarmużu (ok. 130 g)
    250 g brukselski
    czubryca czerwona
    czosnek niedźwiedzi suszony
    ostra papryka
    maggi
    ocet balsamiczny
    pieprz ziołowy
    kminek mielony
    jarzynka

Żeberka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić i posypać przyprawami, skropić maggi i octem balsamicznym i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Fenkuł poszatkować, jarmuż dokładnie umyć i posiekać, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na warzywach ułożyć kawałki żeberek. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Z brukselek odciąć dół i podzielić w miarę możliwości na listki, tak przygotowana brukselka traci sów specyficzny smak, którego nie niweluje na przykład pokrojenie jej w ćwiartki. Brukselką posypać mięso, oprószyć słodką papryką i jarzynką, przykryć i piec jeszcze godzinę. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy