Żeberka w sosie z suszonych śliwek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żeberka w takiej odsłonie - "cud malina"

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    500 g suszonych śliwek
    2 cebule
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki smalcu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka w sosie z suszonych śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w sosie z suszonych śliwek 1. Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego smalcu, przełożyłem do rondla.
    Na reszcie smalcu zrumieniłem pokrojoną w plastry cebulę, ułożyłem na żeberkach w rondlu, przykryłem namoczonymi śliwkami, zalałem niewielką ilością wody z moczenia śliwek.

    Dusiłem pod przykryciem żeberka na niewielkim ogniu, ok. godziny, następnie odkryłem, lekko odparowałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować