Żeberka w sosie własnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Najpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    3 cebule
    3 marchewki
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
    1-2 łyżki mąki
    olej

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i przyprawami.
  • 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu smażymy żeberka z dwóch stron, do bardzo mocnego zarumienienia (dzięki temu powstanie sos). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Smażymy chwilę, zalewamy 1 litrem wody. Dusimy przez 1 godzinę.
  • 3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do garnka, dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Notka redakcyjna

Inny pomysł na żeberka? Sprawdź przepis na żeberka w marynacie curry

Komentarze

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie