Żeberka w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

Moja rodzinka, bardzo lubi takie mięska ......

Składniki:

  • -żeberka wieprzowe 60 dkg
    -kiełbasa 15 dkg
    -smalec 2 łyżki
    -mąka pszenna 2 łyżki
    -cebula 2 sztuki
    -śmietana 30 % 1/2 szklanki
    -natka pietruszki 2 łyżki
    -sól do smaku

Żeberka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na kawałki po dwa żebra, posolić odstawić na 15 minut.
    Obsmażyć na łyżce smalcu na złoty kolo
  • 2. .
    Podlać, dwoma szklankami wody, nakryć garnek pokrywką, dusić około 40 minut.
  • 3. Jak mięso będzie miękki, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  • 4. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie tłuszczu.
    Dodać mąkę, mieszać aż powstanie złota zasmażka
  • 5. Wlać do zasmażki śmietanę, zagotować, mieszając.
    Połączyć sos z mięsem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    Posypać posiekaną pietruszką.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy