Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Danie dość kaloryczne i raczej zimowe.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żeberka wieprzowe: 1 kilogram
    - zioła prowansalskie: 1 szczypta
    - oregano: 1 szczypta
    - posiekana zielenina: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 3 szczypty
    - mąka: 1 łyżka
    - kwaśna śmietana: 1 łyżka
    - starty chrzan: 2 łyżeczki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - pieprz czarny ziarnisty: 3 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - tłuszcz do smażenia: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie pomidorowo- chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na porcje i dokładnie oczyszczamy. W garnku zagotowujemy około 2 szklanki wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim żeberka. Usmażone żeberka przekładamy do garnka z wodą i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Gdy mięso i warzywa będą miękkie zaprawiamy je śmietaną, koncentratem pomidorowym, chrzanem i mąką. Najlepiej wszystkie te składniki wymieszać ze sobą w miseczce i połączyć z gorącym wywarem z gotowania żeberek, wtedy sos nie będzie miał grudek. Na koniec sos doprawiamy do smaku odrobiną Kucharka i pieprzu. Możemy dodać też sól. Dodajemy oregano i zioła prowansalskie i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować