Żeberka w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka podzielić na części, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą, skropić olejem i ostawić do lodówki na 2-3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec ok 1-1,5 aż będą miękkie a kości zaczną odchodzić od mięsa.
2.Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a por w pół talarki. Marchew i seler obrać a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni i tłuszczu z pieczenia mięsa zeszklić cebulę, dodać por i czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmażoną cebulę przełożyć, dodać kostkę rosołową, marchew, seler i przyprawy, podlać woda i gotować aż warzywa będą miękkie.
3.Dodać ogórki, posiekane zioła i koperek, zalać woda tak by ogórki były zakryte. Gotować ok 10-15 min. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić sos. Do gotowego sosu włożyć upieczone żeberka, wymieszać. Podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą.
Komentarze