Żeberka w sosie ogórkowym

4.5 (199 ocen)

Pieczone żeberka, zanurzone w sosie ogórkowym nie mają sobie równych :)

Składniki:

  • ok 1 kg żeberek wieprzowych
    sól
    pieprz
    ewentualnie przyprawa do żeberek

    Sos ogórkowy:
    4-5 ogórki konserwowe
    marchewka
    1/4 kawałka selera
    2 ząbki czosnku
    pęczek koperku
    garść ulubionych świeżych ziół (u mnie majeranek, tymianek i rozmaryn)
    sól
    pieprz
    pół kostki rosołowej
    250 ml smietany18%
    1 czubata łyżka mąki
    por- biała cześć
    1 cebula
    pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    kilka kulek kolorowego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka podzielić na części, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą, skropić olejem i ostawić do lodówki na 2-3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec ok 1-1,5 aż będą miękkie a kości zaczną odchodzić od mięsa.
  • Zioła do żeberek 2. Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a por w pół talarki. Marchew i seler obrać a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni i tłuszczu z pieczenia mięsa zeszklić cebulę, dodać por i czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmażoną cebulę przełożyć, dodać kostkę rosołową, marchew, seler i przyprawy, podlać woda i gotować aż warzywa będą miękkie.
  • Żeberka w sosie ogórkowym 3. Dodać ogórki, posiekane zioła i koperek, zalać woda tak by ogórki były zakryte. Gotować ok 10-15 min. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić sos. Do gotowego sosu włożyć upieczone żeberka, wymieszać. Podawać z ziemniakami, pieczywem lub ulubioną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować