Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim

0 (0 ocen)

  • 60 min

dzisiejszy obiad byl z tego co znalazlam w lodówce :) czyli same dobre rzeczy

  • 60 min

Składniki:

  • porcja na dwie osoby
    ok 400 g żeberek
    150 g kurek
    1 łyżka masła
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    szczypta kurkumy
    200 g śmietany 22%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, podzielić na dwie porcje, przysmaczyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
    Przełożyć do rondelka, Podlać 1 szkl wody. Cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu i dodać do żeberek. Dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać na ogniu.

    Ja podałam z knedlem czeskim ze sklepu ale równie dobrze można takie knedle przygotować w domu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować