Żeberka w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Rewelacyjna propozycja obiadowa. Sycące żeberka w sosie na bazie kurek i śmietany. Mieso jest miękkie i samo odchodzi od kości, a aromat sosu po prostu zniewala.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg żeberek wieprzowych
    -2 duże cebule
    -250 g kurek
    -200 ml śmietany 30%
    -3 łyżki przyprawy do żeberek
    -1 łyżka masła
    -1łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka curry
    -1/2 łyżeczki ostrej papryki
    -sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w trakcie przygotowania 1. Żeberķa dzielimy na porcje, obsypujemy przyprawą do żeberek i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Zalewamy wodą aby lekko je przykryła. Gotujemy 1, 5 godziny od czasu do czasu mieszając.
    W tym czasie na łyżce masła rumienimy drobno posiekaną cebulkę, dorzucamy kurki, obficie doprawiamy pieprzem i smażymy 3 minuty.
  • Gotowanie żeberek 2. Po upływie półtorej godziny do garnka wrzucamy kurki i cebulę. Gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlewamy śmietankę, dodajemy curry i ostrą paprykę. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrobię rozrabiamy w 1/4 szklanki wody i powoli ciągle mieszając wlewamy do garnka. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kurki Śmietana Cebula Przyprawa curry

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

4.46 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie kurkowym

To może cię zainteresować