Rewelacyjna propozycja obiadowa. Sycące żeberka w sosie na bazie kurek i śmietany. Mieso jest miękkie i samo odchodzi od kości, a aromat sosu po prostu zniewala.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
-1 kg żeberek wieprzowych
-2 duże cebule
-250 g kurek
-200 ml śmietany 30%
-3 łyżki przyprawy do żeberek
-1 łyżka masła
-1łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka curry
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-sól, pieprz do smaku
Żeberka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberķa dzielimy na porcje, obsypujemy przyprawą do żeberek i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Zalewamy wodą aby lekko je przykryła. Gotujemy 1, 5 godziny od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie na łyżce masła rumienimy drobno posiekaną cebulkę, dorzucamy kurki, obficie doprawiamy pieprzem i smażymy 3 minuty.
2.Po upływie półtorej godziny do garnka wrzucamy kurki i cebulę. Gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlewamy śmietankę, dodajemy curry i ostrą paprykę. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Skrobię rozrabiamy w 1/4 szklanki wody i powoli ciągle mieszając wlewamy do garnka. Mieszamy aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego!
Komentarze