Żeberka w sosie kawowym

4.49 (187 ocen)

Przepis ten mam od koleżanki, która pracuje w zagranicznej restauracji. Żeberka tak upieczone rozpływają się w ustach, dosłownie.

Składniki:

  • -1,5 kg żeberek mięsnych
    -przyprawa do żeberek
    -1 cebula czerwona
    -3/4 szkl gęstego ketchupu
    -1 szkl mocnej zaparzonej kawy
    -1 łyżka octu winnego
    -3 łyżki cukru
    -1 łyżka przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Obsypujemy przyprawą do żeberek i odstawiamy do lodówki na 2 godz. Do miski wlewamy ketchup, zimną kawę (bez fusów), ocet, cukier, przecier i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy do powstania jednolitego i gładkiego sosu. Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem kawowym, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok.1h 20 min w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować