Żeberka w sosie cebulowym

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
    3 - 4 cebule
    mąka
    sól
    pieprz
    przyprawa do żeberek
    1 - 2 listki laurowe
    2 ziarn ziela angielskiego
    1 łyżeczka majeranku
    olej
    śmietana (kilka łyżek do podprawienia sosu)


Żeberka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do żeberek. Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie, żeberka obtoczyć w mące i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do rondelka.
  • 2. Cebule obrać pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do żeberek. Zalać wodą, wody ma być tyle żeby żeberka były przykryte. Dodać wszystkie przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie), zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby podlewać wodą).

  • 3. Sos podprawić śmietaną (niekoniecznie) i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy