Żeberka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do żeberek. Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie, żeberka obtoczyć w mące i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do rondelka.
2.Cebule obrać pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do żeberek. Zalać wodą, wody ma być tyle żeby żeberka były przykryte. Dodać wszystkie przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie), zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby podlewać wodą).
3.Sos podprawić śmietaną (niekoniecznie) i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze