Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo azjatyckie żeberka marynowane w pacie miso, podane z lekko pikantną sałatką z ogórków zachwycą smakiem zarówno domowników jak i gości :)

IMG_20190507_064325
  • 90min

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Woda
Marynata:
1 jasne ulubione piwo
3 łyżki pasty miso
2-3 łyżki cukru
Sałatka z ogórków :
2 ogórki szklarniowe
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
1 papryczka chilli
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
2 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka w piwie i paście miso z sałatką z ogórków

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na porcję. W dużym garnku gotujemy wodę z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut.

    Żeberek wyjmujemy i studzimy. W misce łączymy ze sobą pastę miso, piwo i cukier.

    Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone żeberka i marynujemy je minimum 2 godziny ( a najlepiej całą noc).

    Zamarynowane żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy je folia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka jeszcze 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią.

    W czasie kiedy żeberka się pieką przygotowujemy sałatkę. Ogórka myjemy i za pomocą temperówki do warzyw kroimy ją na spaghetti. Ogórka można też pokroić w plastry wzdłuż następnie pokroić w cienkie paseczki.

    Tak przygotowanego ogórka przekładamy do miseczki i lekko solimy – odstawiamy na bok. W słoiczku lub miseczce łączymy ze sobą olej, olej sezamowy, ocet i cukier. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.

    Ogórka lekko odciskamy z nadmiaru wody, polewamy powstałym sosem, dodajemy ziarna sezamu mieszamy.

    Upieczone żeberka dekorujemy sałatką z ogórków, posypujemy sezamem i serwujemy gorące, smacznego :D

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatażeberkasezamwieprzowinaogórekkuchnia azjatyckachillipasta misokuchnie świta

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka duszone w piwie

Dodane przez: RedakcjaPP

Żeberka duszone w piwie

Uwielbiam próbować nieznane mi...

Żeberka duszone w miodzie, piwie i młodej kapuście

Dodane przez: justi2401

Żeberka duszone w sosie własnym, piwie i...

Najsmaczniejsze żeberka wieprzowe...

Żeberka w piwie

Dodane przez: Świeca Urszula

Żeberka w piwie

Mięso jest miękkie soczyste.Podaję...

image-1t7jay8

Dodane przez: Docherro

Żeberka w piwie

Aromatyczne i rozpływające się...

ŻEBERKA W PIWIE

Dodane przez: Konto nieaktywne

ŻEBERKA W PIWIE

potrawa ta jest bardzo prosta i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE