Żeberka w morelowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste i bardzo aromatyczne mięso, które praktycznie robi się samo :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych
    1 słoiczek konfitury morelowej (230 g)
    5 łyżek ostrego keczupu
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    mielona, słodka i ostra papryka
    sól, pieprz
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w morelowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka oczyścić i podzielić na mniejsze porcje. Do miski przełożyć konfiturę morelową, keczup, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: mieloną, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć powstałą marynatą i odstawić na min.3-4 godz (a najlepiej całą noc).
  • 2. Po tym czasie zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec ok.70-80 minut w 180 st.( na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, żeby mięso się zrumieniło). Podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Morele Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować