Żeberka w miodzie i pomarańczach

4.48 (196 ocen)

To pyszne danie polecam szczególnie dla zwolenników łączenia mięs z owocami. Słodko- kwaśny sos nadaje potrawie oryginalnego smaku.

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
    1 pomarańcza
    4 łyżki miodu płynnego
    1 mała puszka koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    tymianek, oregano


Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w miodzie i pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć. Pokroić tak, by w każdym kawałku była jedna kostka.
  • 2. Przygotować marynatę: miód wymieszać z koncentratem i olejem. Dodać zioła i drobno posiekany czosnek.
  • 3. Każde żeberko posmarować marynatą. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  • 4. Kawałki mięsa wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok.90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 5. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Obłożyć nimi mięso na pół godziny przed końcem pieczenia.
  • 6. Podawać z pieczywem i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować