Żeberka w miodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche żeberka na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,20 kg żeberek wieprzowych paski

    Marynata :

    4 łyżki miodu
    4 łyżki sosu sojowego
    8 łyżek oleju
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżeczki papryki wędzonej
    pieprz, sól
    ziemniaki
    zioła prowansalskie
    tymianek
    rozmaryn suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w miodzie 1. Dzień przed pieczeniem zamarynować żeberka. Z podanych składników przygotować marynatę. Żeberka pokroić w mniejsze porcje i namoczyć marynacie tak aby każdy kawałek został nią pokryty.
  • Żeberka w miodzie 2. Żeberka wraz z marynatą zapakować do rękawa do pieczenia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Żeberka w miodzie 3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić w ćwiartki. Skropić olejem i posypać solą, pieprzem, tymiankiem , ziołami i rozmarynem.

    Żeberka wstawiamy do nagrzanego do 200* piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Mniej więcej na 20 minut przed zakończeniem pieczenia można rozciąć rękaw aby żeberka się zarumieniły i w tym czasie wkładamy w drugim naczyniu żaroodpornym przygotowane ziemniaki.

Porady

W ten sam sposób możemy przygotować małe golonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować