Żeberka w miodowej marynacie

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Skarmelizowany w czasie pieczenia miód sprawia, że zwykłe żeberka mają wspaniały niecodzienny smak. Pomysł na tani i smaczny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1 kg
    cebula - 1 szt.

    MARYNATA:
    płynny miód wielokwiatowy - 4 łyżki
    czosnek przeciśnięty przez praskę - 5 ząbków
    oliwa - 3 łyżki
    musztarda - 1 łyżka
    sok z cytryny - 1 łyżka
    ciemny sos sojowy - 1 łyżka
    pieprz kajeński - 1 łyżeczka
    sól - ½ łyżeczki
    papryka słodka - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w miodowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
  • 2. Umyte i osuszone żeberka posmaruj przygotowaną marynatą i odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na noc.
  • 3. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60-80 minut. W czasie pieczenia obróć 2-3 razy mięso na druga stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodaj pokrojoną w ósemki cebulę i piecz, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Wieprzowina Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować