Żeberka w marynacie paprykowej Jamiego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i pyszne, pachnące wędzoną papryką żeberka pomysłu Jamiego Olivera to fajny pomysł nie tylko na rodzinny obiad. Jedna uwaga, szybko znikają.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 gram żeberek wieprzowych
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Marynata:
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    1łyżka suszonego oregano
    ½ łyżki wędzonej papryki (średnio lub bardzo ostrej)
    Sól, pieprz
    3-4 duże dymki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w marynacie paprykowej jamiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, obraną i pokrojoną na pół marchewką i cebulą. Do gotującej się wody wkładamy żeberka i gotujemy je 30 minut.

    Żeberka wyjmujemy z garnka i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Do plastikowego pojemnika lub miski wlewamy oliwę, dodajemy suszonego oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i wędzoną paprykę – wszystko starannie mieszamy aby utworzyło pastę. Wystudzone żeberka oprószamy solą i pieprzem a następnie smarujemy powstałą pastą.

    Żeberka wkładamy do pojemnika i marynujemy je minimum 6 godzin a najlepiej całą noc. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

    Po tym czasie folię ściągamy, dodajemy dymkę i pieczemy żeberka kolejne 10-15 minut, aż do ładnego zarumienienia.

    Upieczone żeberka serwujemy wraz z podpieczoną dymką, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować