Żeberka w ketchupie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczone żeberka wieprzowe niejednokrotnie lądują na naszych talerzach. Przyjemne w smaku, w każdej postaci, teraz w grillowej wersji wyborne są. Tak przygotowane można upiec lub podać na ruszcie.

  • 5 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka mielonej gorczycy
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 łyżka syropu z agawy
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki sosu tamari

Żeberka w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w ketchupie 1. Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy.

    Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smaki muszą przejść. W wersji na grill dodajemy więcej oleju i smarujemy podczas smażenia, pozostałą marynatą.

    W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, polewamy marynatą. Zapiekamy 35 min. w temp. 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy