Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka kroimy na niewielkie kawałki,( np. co dwie kosteczki) myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W moździerzu ucieramy przyprawy, oprócz cukru. Żeberka nacieramy dokładnie przyprawami z odrobiną oleju, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min, a najlepiej na noc. Cebulę kroimy na centymetrowe plastry i układamy je na natłuszczonym dnie brytfanki. Żeberka obsmażamy na brązowo na rozgrzanej patelni, po czym układamy je ciasno na cebuli. Na patelnię po smażeniu żeberek wrzucamy odsączoną kapustę kiszoną i podlewamy 1/2 szklanki wody lub wody z kapusty. Dodajemy cukier, mieszamy. Gdy woda z kapusty wyparuje wykładamy ją na żeberkach, podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem około 2h w temp. 180°C. Można podawać z gotowanymi ziemniakami.
Porady
Mieszankę przyprawową można komponować wedle własnego uznania.
Komentarze