Żeberka w kapuście

0 (0 ocen)

  • 50 min

mięsko jest delikatne, odchodzi od kości

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
    1 cebula czosnkowa,
    0,5 kg kapusty kiszonej,
    olej,
    po łyżeczce:
    pieprzu kolorowego,
    kolendry w ziarnach,
    gorczycy, soli,
    cukru, kminku,
    papryki słodkiej,
    czosnku granulowanego,
    czubricy zielonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na niewielkie kawałki,( np. co dwie kosteczki) myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W moździerzu ucieramy przyprawy, oprócz cukru. Żeberka nacieramy dokładnie przyprawami z odrobiną oleju, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min, a najlepiej na noc. Cebulę kroimy na centymetrowe plastry i układamy je na natłuszczonym dnie brytfanki. Żeberka obsmażamy na brązowo na rozgrzanej patelni, po czym układamy je ciasno na cebuli. Na patelnię po smażeniu żeberek wrzucamy odsączoną kapustę kiszoną i podlewamy 1/2 szklanki wody lub wody z kapusty. Dodajemy cukier, mieszamy. Gdy woda z kapusty wyparuje wykładamy ją na żeberkach, podlewamy odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem około 2h w temp. 180°C. Można podawać z gotowanymi ziemniakami.

Porady

Mieszankę przyprawową można komponować wedle własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować