żeberka w kapuście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

klasyczne danie dla zgłodniałych :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • około 1 kg ekstramięsnych żeberek
    1,5 kg kapusty kiszonej
    2 cebule
    1 łyżeczka kminku
    ziele angielskie, pieprz
    ostra i słodka papryka
    sól, 2 liście laurowe
    mąka do obtoczenia żeberek
    majeranek około 1/3 łyżeczki

Żeberka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami i wstawić na parę godzin do lodówki.

    Kapustę wycisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą tak, by przykryła kapustę (ale nie więcej), dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu.

    Żeberka obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni, włożyć do kapusty. Na tym samym tłuszczu przysmażyć pokrojone w kostkę cebule i dodać do żeberek z kapustą.
    Mięsko zanurzyć w kapuście, dolać wody (ma sięgać do około 3/4 wysokości kapusty w garnku) i gotować około 1,5 godziny uzupełniając niedobór wody.Pod koniec gotowania doprawić, dosolić, jeśli jest potrzeba. Dodać zioła (majeranek).

Porady

Moi domownicy żeberka zjadają z pieczywem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy