Żeberka w coca-coli (duszone)

4.44 (222 ocen)

  • 3 godz.

Nie upiekłam, a udusiłam. Efekt jest ciekawy, rzeczywiście cola nadaje przyjemnej słodyczy; sos z jej użyciem, z pomidorami, słodką papryką i czosnkiem jest wyjątkowo głęboki w smaku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg żeberek wieprzowych (paski)
    ok. 1 szklanki coca- coli
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.44 (222 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w coca-coli (duszone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mieszam sól, słodką paprykę i pieprz, tą mieszanką dokładnie nacieram pokrojone w kawałki żeberka, odstawiam na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie podsmażam je na oleju z obu stron na rumiano, przekładam do garnka i zalewam mieszaniną coca-coli z przecierem pomidorowym. Dodaję posiekany czosnek i na małym ogniu pod przykryciem duszę do miękkości żeberek. Jeśli sos zanadto się zredukuje, dolewam trochę wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować