Bardzo smaczne i aromatyczne żeberka. Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem, kluskami śląskim a nawet makaronem, oraz różnego rodzaju surówkami.
Żeberka w aksamitnym sosie serowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać błony wzdłuż kości. Natrzeć przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Obsypać jarzynką, pieprzem i papryką.
Mięso przełożyć do woreczka do pieczenia albo rękawa i upiec w piekarniku
w temp. 160 stopni około 50 minut. Jeżeli mięso jest miękkie, naciąć górę rękawa na krzyż i odsłonić go. Piec jeszcze 10 minut, żeby się mięso przyrumieniło. Wyjąć żeberka z rękawa na talerz i usunąć kości. Zlać powstały sos do rondelka. Do sosu dolać trochę wody, wkroić serek topiony i roztrzepać go. Zagotować mieszając. Jeżeli będzie sos za słony, regulować smak dolewając śmietankę z wodą.
Poporcjować żeberka. Podawać z sosem do ziemniaków, ryżu lub klusek
oraz z surówką.
Porady
Danie jest smaczne, może być podane na niedzielny obiad.
Komentarze