ŻEBERKA W AKSAMITNYM SOSIE SEROWYM.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo smaczne i aromatyczne żeberka. Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami, ryżem, kluskami śląskim a nawet makaronem, oraz różnego rodzaju surówkami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 80 dkg mięsnych żeberek wieprzowych
    - jarzynka (kucharek, lub inna)
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1/2 serka topionego (złoty ementaler lub inny)
    - pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Jarzynka

Żeberka w aksamitnym sosie serowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać błony wzdłuż kości. Natrzeć przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Obsypać jarzynką, pieprzem i papryką.
    Mięso przełożyć do woreczka do pieczenia albo rękawa i upiec w piekarniku
    w temp. 160 stopni około 50 minut. Jeżeli mięso jest miękkie, naciąć górę rękawa na krzyż i odsłonić go. Piec jeszcze 10 minut, żeby się mięso przyrumieniło. Wyjąć żeberka z rękawa na talerz i usunąć kości. Zlać powstały sos do rondelka. Do sosu dolać trochę wody, wkroić serek topiony i roztrzepać go. Zagotować mieszając. Jeżeli będzie sos za słony, regulować smak dolewając śmietankę z wodą.
    Poporcjować żeberka. Podawać z sosem do ziemniaków, ryżu lub klusek
    oraz z surówką.

Porady

Danie jest smaczne, może być podane na niedzielny obiad.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować