Żeberka szefa kuchni

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najlepsze żeberka jakie do tej pory udało mi się przygotować. Soczyste mięso samo odchodzi od kości, a bogactwo smaków miodu, piwa i cynamonu sprawia, że ich jedzenie to rozkosz dla podniebienia. Aromatyczny sos powstały podczas duszenia dopełnia całości.

ja
  • 80min

Składniki

-1,5 kg żeberek (paski)

Marynata:
-3 ziarna jałowca
-2 łyżki miodu płynnego
-1/4 szklanki jasnego piwa
-1/4 łyżki mielonej, ostrej papryki

Dodatkowo:
-1/4 szklanki jasnego piwa
-1 kora cynamonu
-4 cebule
-sól i pieprz
-olej do smażenia
-woda

Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka szefa kuchni

  • 11. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na części. Z każdej strony nacieramy solą i pieprzem. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc)
  • 22. Żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do garnka wraz z pozostałą po nich marynatą.
  • 33. Na tłuszczu na którym smażyły się żeberka podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Wrzucamy ją do żeberek (razem z tłuszczykiem).
  • 44. Wlewamy 1/4 szklanki piwa i zalewamy wodą tak by lekko przykryła żeberka. Wrzucamy korę cynamonu i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godzinę) od czasu do czasu mieszając. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Sos oczywiście można zagęścić mąką, jednak ja tego nie robię, żeby nie psuć jego wspaniałego smaku i aromatu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniamoj_niedzielny_obiadcebulaDrugie danieżeberkacynamonmiódwieprzowinażeberka wieprzoweobiadpiwoszybkosmacznieżeberka w miodzieduszone żeberkaobiad dla rodzinychłopskie jadłooryginalnieżeberka w sosie własnymprzepis_miesiąca1000żeberka z cynamonemżeberka w piwiearomatycznie

Komentarze

Podobne przepisy

żeberka w marynacie

Dodane przez: agarybak76

Żeberka miodowo-musztardowe

Pyszne, aromatyczne mięsko o słodko-...

żeberka

Dodane przez: lubieplacki

Chrupiące żeberka

Idealne na niedzielny obiad, zawsze...

Żeberka duszone tradycyjne

Dodane przez: kasiac

Żeberka duszone tradycyjne

Użyłam tradycyjnych, podstawowych...

żeberka inaczej

Dodane przez: Ewa Mróz

Żeberka inaczej

Obiadowy pomysł na recykling żeberek.

Pieczone żeberka

Dodane przez: kuchenny świat

Pieczone żeberka

Zapraszam na pyszne, pieczone żeberka...

pieczone żeberko

Dodane przez: Babcia Tereska

PIECZONE ŻEBERKA

Dla wielbicieli żeberek.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE