Żeberka słodko-pikantne.

4.5 (182 ocen)

  • 3 godz.

Są miękkie, aromatyczne i soczyste. W sam raz na pyszny, sycący obiad.

  • 3 godz.

Składniki:

  • -1,5 kg żeberek (paski)
    -3 łyżki ziół prowansalskich
    -5 łyżek ostrej papryki
    -2 łyżki papryki słodkiej
    -sok z połowy cytryny
    -3 ząbki czosnku
    -2 łyżeczki miodu
    -5 łyżek musztardy
    -olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka słodko-pikantne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dokładnie obtaczamy w ziołach prowansalskich, papryce słodkiej i ostrej i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je wyciśniętym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
  • 2. Następnie żeberka obsmażamy na patelni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni kością do góry. Pieczemy 40 minut.
  • 3. Po upływie tego czasu żeberka przewracamy i pieczemy kolejne 40 minut.
  • 4. Następnie musztardę i miód mieszamy ze sobą na jednolitą masę i smarujemy nią żeberka. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Podajemy z ziemniaczkami z usmażoną cebulką i surówką.

Porady

-Jeżeli nie mamy wyciskarki do czosnku, możemy zmielić go widelcem. -Żeberka można piec w prodziżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować