Żeberka słodko-ostre i warzywa z grilla

4.5 (140 ocen)

  • 35 min

Uniwersalne danie zarówno na ciepłe i zimne, deszczowe dni. Jeśli pogoda dopisuje można przygotować je na grillu, a jeśli nie to można skorzystać z patelni grillowej.

  • 35 min

Składniki:

  • • 0,5kg żeberek
    • Cukinia
    • Papryka
    • Musztarda
    • Miód
    • Słodka papryka
    • Pieprz cayenne
    • Sól
    • Czosnek
    • Zioła prowansalskie
    • Przyprawa do grilla
    • Mały jogurt naturalny
    • Olej
    • Woda
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Grill

Żeberka słodko-ostre i warzywa z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata na żeberka:
    Wymieszać 3 łyżeczki musztardy, 1,5 łyżeczki miodu, sól, słodką paprykę, pieprz caynene, odrobinę oleju i ok. 100ml wody. Żeberka pokrojone w paski o grubości ok. 2 cm wymieszać w marynacie i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie smażyć na patelni grillowej.
  • 2. Warzywa:
    Cukinię pokroić w kilkumilimetrowe talarki, paprykę w ok. 2cm paski. Smażyć na patelni grillowej z dodatkiem wybranej przyprawy do grilla aż do uzyskania złocistego koloru
  • 3. Sos:
    Jogurt naturalny wymieszać z 1 ząbkiem czosnku i ziołamia prowansalskimi.

Porady

Danie można przygotować na grillu oraz na patelni grillowej Przyprawy dodawane do żeberek dodawaj wedle uznania - jeśli lubisz ostre jedzenie dodaj więcej pieprzu cayenne, a jeśli wolisz na słodko - więcej miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować