Żeberka - pory z szybkowara

0 (0 ocen)

Łatwo, szybko i bardzo smacznie ...

Składniki:

  • -żeberka wieprzowe 90 dkg
    -por 4 sztuki
    -piwo jasne 1/4 szklanki
    -bulion warzywny 1 szklanka
    -pieprz kolorowy 10 ziarenek
    -liście laurowe 3 liście
    -ziele angielskie 4 ziarna
    -sól
    -pieprz
    -smalec 1 łyżka

Żeberka - pory z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w4u07w 1. Mięso umyć, osuszyć pokroić po jednym żeberku.
    W szybkowarze rozgrzać smalec.
    Włożyć żeberka, opiec na rumiano z każdej strony.
  • image-0bt9h28 2. Pory dokładnie umyć z piasku, pokroić w centymetrowe talarki.
    Do garnka dodać pokrojony por, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem.
    Zalać wszystko bulionem i piwem.
  • 3. Zamknąć dokładnie szybkowar, zagotować.
    Zmniejszyć ogień pod garnkiem, dusić 30 minut.
    Odstawić garnek odczekać jakieś 15 minut żeby ciśnienie zeszło.
    Podawać z ryżem .
    SMACZNEGO!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy